Kuchnia litewska ceniona jest za różnorodność i obfitość potraw oraz niepowtarzalny smak. Skomplikowana historia kraju sprawiała, że praktycznie od samego początku na kształtowanie się tradycyjnych przepisów wpływ miały państwa ościenne. Choć obecnie mówi się, że litewskie potrawy łączą w sobie kuchnię rosyjską oraz polską, tak naprawdę z łatwością można dostrzec w nich także cechy charakterystyczne dla dań żydowskich, niemieckich czy tatarskich.

Podstawowe składniki większości dań

W kuchni litewskiej dominują przede wszystkim potrawy z ziemniaków i mięsa, wzbogacone dodatkami w postaci grzybów i serów. Dużą popularnością cieszą się też warzywa takie jak buraki, fasola, kapusta czy rzepa. Choć dawniej na Litwie jadano dużo zup, z czasem przyjęła się zasada, by obiad składał się z jednego. W związku z tym każdy posiłek przygotowywany jest tak, by zapewnić uczucie sytości. Potrawy są proste, najczęściej zapiekane lub duszone, często tłuste i ciężkostrawne. Choć mogłoby się wydawać, że kuchnia litewska jest mało zróżnicowana, tak naprawdę potrawy są bardzo aromatyczne, a przede wszystkim pyszne. Ich prawdziwy smak najlepiej można poznać nie w wielkich restauracjach, ale w małych lokalach z regionalną kuchnią.

Co powinno się zjeść podczas wycieczki Litwę?


Oczywiście konieczne należy spróbować potraw ziemniaczanych. Największą popularnością cieszą się na Litwie cepeliny przypominające pyzy z mięsem. Przygotowuje się je z mieszanki z surowych i gotowanych ziemniaków. Cepeliny prócz mięsnego nadzienia mogą mieć też inne, w zależności od regionu. W restauracjach można więc znaleźć także nadzienie rybne czy grzybowe. Inną niezwykle popularną ziemniaczaną potrawą jest kugielis, czyli zapiekanka ziemniaczana ze skwarkami lub wędzonymi kawałkami świńskich uszu, a także bliny żmudzkie – grube placki ziemniaczane z nadzieniem mięsnym lub grzybowym podawane z dodatkiem gęstej śmietany. Wśród potraw litewskich można znaleźć też podobne do polskich pierogów kibiny, choć większe i zapiekane w piekarniku, z różnego rodzaju farszem, najczęściej z siekanego mięsa baraniego lub wieprzowego.

Litwa słynie nie tylko z ziemniaczanych dań, ale także z pysznych wędlin. Mięso konserwowane jest według tradycyjnych sposobów, takich jak solenie i wędzenie, a to sprawia, że wędliny litewskie cieszą się dużym uznaniem także poza granicami kraju. Wśród tych najpopularniejszych i wartych spróbowania na pewno znajduje się kindziuka z tłustego mięsa wieprzowego z dodatkiem czosnku, kolendry, pieprzu i cukru, a także skilandisa – robiona z żołądka świńskiego wypchanego mięsną mieszanką. Wędliny litewskie są bardzo suche i twarde, niezwykle aromatyczne i mają mocno wędzony smak.

Obowiązkowym dodatkiem do niemal każdej potrawy są sery, których na Litwie jest naprawdę wiele – od tradycyjnych i twardych aż do owocowych czy wędzonych. Większość z nich wzbogacona jest dodatkiem wielu ziół, przede wszystkim tak uwielbianym przez Litwinów kminkiem.

Na deser najlepszy będzie ser jabłkowy, który tak naprawdę z nabiałem ma niewiele wspólnego, gdyż powstaje z jabłek, cynamonu i cukru. Tradycyjnym litewskim ciastem jest sękacz, który swoim wyglądem przypomina choinkę. Podstawowym składnikiem ciasta są jajka, których potrzeba od 30 do nawet 50 na każdy kilogram mąki. Dodaje się do nich jedynie margarynę, miód lub cukier oraz śmietanę. Innym litewskim deserem wartym spróbowania jest Skruzdėlynas, czyli „mrozowisko” przygotowywane z ciasta na faworki, jednak podawane w zupełnie innej formie, a także Tinginys -„leniuszek” - do wykonania którego wystarczą jedynie herbatniki, masło, cukier, kakao oraz skondensowane mleko.

Jakie produkty spożywcze warto kupić na Litwie?


Podstawą kuchni w tym kraju jest przede wszystkim jedyny w swoim rodzaju ciężki, ciemny i bardzo aromatyczny chleb o kwaśnym posmaku, wyrabiany bez konserwantów na naturalnym zakwasie z dodatkiem kminku, miodu, a nawet z rodzynkami. Każdy, kto odwiedza Litwę, niewątpliwie powinien spróbować tego wypieku, który bardzo różni się od białego chleba z polskich sklepów. Wśród alkoholi największą popularnością cieszą się słynne litewskie miody – lietuviskas midus. Podlegają one naturalnej destylacji, a następnie zostają rozcieńczone wodą i odłożone do leżakowania. Do większości miodów w trakcie produkcji dodaje się rozmaite zioła, suszoną żurawinę czy kwiaty lipy lub jałowca. Gotowe alkohole sprzedawane są najczęściej w pięknych karafkach albo beczułkach, mogą więc być także świetnym prezentem przywiezionym z wycieczki na Litwę. Wśród litewskich napojów alkoholowych uznaniem cieszy się także starka o charakterystycznym brązowym kolorze i szczypiącym smaku przygotowywana w oparciu o ponad stuletnie receptury. Powstaje na bazie spirytusu najwyższej jakości oraz naturalnych składnikach. Prym wśród litewskich alkoholi niewątpliwie wiedzie jednak piwo, które waży się w domowych gospodarstwach. Charakteryzuje się ciemną barwą i jest znacznie lżejsze niż piwo polskie, dlatego będzie doskonałe do popijania większości posiłków.

Wycieczki objazdowe
Image is not available
Image is not available

Zobacz nasze sprawdzone programy dla grup zorganizowanych. Zabierzemy Ciebie w każdy zakątek Litwy. Jeżeli nie znajdziesz oferty dla siebie to skontaktuj się z nami a na pewno przygotujemy wycieczkę szytą na miarę.

Slider
Image is not available

Pracujemy:

Infolinia:

poniedziałek-piątek: od 9:00 do 16:00

turystyka indywidualna: 87 307 00 68
turystyka grupowa: 87 307 00 60

Slider
Image is not available

Pracujemy:

Infolinia

poniedziałek-piątek: od 9:00 do 16:00

turystyka indywidualna: 87 307 00 68
turystyka grupowa: 87 307 00 60

Slider